Picture 4FONTÁNYI GÁBOR - ALAPÍTÓ

1929 szeptember 28-án született Somogyváron, Magyarországon.
A Budapesti Mûszaki Egyetem villamosmérnöki karán diplomázott 1955-ben.
A Budapesti Közgazdasági Egyetem külgazdasági szakán diplomázott 1962-ben. 


SZAKMAI TEVÉKENYSÉG:

  • Vidéki, mezôgazdasági villamosítás, tervezés, kiviteleés, a villamos szereôipar iánítása. (Építésügyi Minisztérium 1958-1962)
  • Tervezés, fejlesztés, tipizálás. Iparosított technológiával épített épületek tervezése és fejlesztése. (1965-1980)
  • Magyarországon az elsôk között létrehozott magán tulajdonú gazdasági társaság létrehozása és vezetése. Négy nagy állami vállalat számára végzett kutatás-fejlesztés-gyártás feladattal. (Unimontage Gazdasági Társaság 1980-1985)
  • Jelentôs eredmény volt pédéul az a mûanyag vezeték csatorna és vezérelhetô csepegteôs öntözô rendszer amellyel  Szaud Arábiában nagy területen sikeres erdôsítést végeztek.
  • A rendszerváltás idején külügyi szóvivô és a magyarországi mezôgazdaság fellendítésének elkötelezett híve.
  • Rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter Bécsben. (1990-1994)

Az oszták-magyar együttműködés keretében szoros és gyümölcsöző munkakapcsolat kialakítása Dr. Werner Fasslabend és Dr Franz Fischler miniszter urakkal. Közös szervezetek, regionális fórum, tudományos munkacsoportok és egy nemzetközi élelmiszer vizsgáló intézet létrehozása


JELENTÔSEBB ELISMERÉSEK:

  • Az Osztrák Köztársaság Elnöke a nagy ezüst érdemrendet csillaggal adományozta.
  • 2012-ben a Közép Európai RndőrAkadémia alapításának 20. Évfordulóján a Magyar Érdemrend Középkeresztje Csillaggal kitüntetés, melyet Dr Pintér Sánor magyar, és Mag. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter adott át Bécsben.

Jelenleg a Fütszig Bt, a Fütszig Bau Kft. és az Aquaenergia Kft. Cégeken keresztül valósítja meg a vízerőművek, a nagyfelületű alacsony hőmérsékletű sugárzó hűtés-fűtés, “Kert-Magyarország” tárgyú szabadalmait.

Részben magyar, horvát-magyar, és szlovák-magyar elnyert EU pályázatok keretében.